Om mig

Välkommen till min alldeles egna sida! Här skriver jag om vardagen i mitt liv. Ibland händer det mycket, ibland inget... Jag skriver det jag känner för, och du väljer om du vill läsa.

måndag 14 maj 2012

Mysteriet med den förbjudna mössan

Idag efter jobbet var jag på utvecklingssamtal med Jonathan. Det gick mycket bra och han har ryckt upp sig ordentligt, så nu ligger han inte efter i nåt längre! Mycket positivt och roligt att höra! Varje gång det är samtal halkas det in på olika lärare och hur bra/mindre bra de är och vad de tillåter och inte...Lärarna är ju ganska viktiga på många sätt. Hur som helst så kom vi in på ämnet mössa. Tonåringar har ju en förmåga att använda mössa jämt och ständigt...(Inte som när man själv var i den åldern då det var supertöntigt med mössa!). I alla tider verkar det ha varit "förbjudet" att ha mössa på sig inomhus i skolans värld. Fråga mig inte varför. När jag gick i skolan var detta inget problem, eftersom mössa då som sagt var töntigt. Nu är det "inne" och får absolut inte användas för en del. Vissa lärare gör tydligen ingen grej av det utan låter eleverna ha mössan på utan tjafs, medan andra tycker att det är hela världen och bråkar om det in i det sista med trotsiga tonåringar. I matsalen förstår jag syftet, ur hygiensynpunkt och så...där tycker inte jag heller att det är ok med mössan på. Men annars....Vad är problemet och vad är det för hemskt jag har missat??? Kan någon förklara problemet med mössan för mig? Jag har faktiskt alltid undrat det. Det handlar inte bara om att just mitt eget barn har mössa och att jag vill försvara honom, men helt ärligt undrar jag vad det är som är så hemskt med att ha den på? Givetvis måste han och alla andra respektera en lärares regel om den förbjudna mössan, men jag skulle ändå vilja veta bakgrunden till varför det är så himla förbjudet?!? Den lärare som hade samtalet tycker att det är ok med mössan på (hon tillhör en yngre generation), medan andra lärare (från stenåldern?) inte alls accepterar det. De har ingen gemensam policy på skolan så olika regler gäller på olika lektioner... Hon ställde en fråga till Jonathan: "Varför tror du att de inte accepterar att mössan är på?" Jonathan svarade att det nog är för att de "vill bestämma och ha nåt att tjafsa om", varpå hon sa att "nej sånt orkar inte lärare lägga energi på". Men ibland undrar jag om han inte hade en poäng där! Hur i hela fridens dagar orkar man lägga ner en massa energi på att bråka om mössor med ett gäng tonåringar varje dag? Att de inte bara lägger ner såna bagateller, det finns väl viktigare saker?

2 kommentarer:

Linda Viberg sa...

Vet inte om det verkligen är bättre med mössa på i matsalen! hårstråna hålls ju bättre på plats med mössa. Kan förstå förbud mot keps, vilket kan medföra ett hinder att se eleverna i ögonen, men en mössa är nog bara att acceptera.
Tror tyvärr att det är en princip sak för många lärare!

Catarina sa...

Ja Linda, du har helt rätt! Tror också att det är en princip-sak...men det retar mig i alla fall!